Articles de presse

            L'Avenir du Brabant Wallon parle de nous ce 30 novembre 2019

Ci-dessous un article sur l'expo à Andenne 
Interview de Marc Baert journaliste à Het laatste nieuws, lors de l'inauguration du 'nouveau' marché Agora ce 19 mars 2015
Jury selecteert standhouders Grasmarkt





Rachel is trots op haar nieuwe kraam. - Baert Marc
Rachel is trots op haar nieuwe kraam. - Baert Marc

Marion Lemesre, schepen van Handel van de stad Brussel heeft gisteren de nieuwe Ambachtenmarkt op het Agoraplein aan de Grasmarkt ingehuldigd. De markt telt een vijftiental standhouders die werden geselecteerd door een jury.







De Grasmarkt ziet er een stuk frisser uit. - Baert Marc
De Grasmarkt ziet er een stuk frisser uit. - Baert Marc
"Op het einde van de jaren tachtig startte een groepje ambachtslieden en schilders een kleine ambachtenmarkt rond de fontein van Karel Buls", zegt Lemesre. "Ze verkochten unieke, expressieve en originele stukken die in originaliteit verschilden met 'zielloze' industriële objecten. De markt ontwikkelde zich nadien rond een vaste kern van beroepsambachtslieden. De laatste jaren kwamen er steeds meer standhouders bij die niet op ambachtelijke wijze werken en die hebben we geweerd in ons nieuwe stramien."

De schepen wil de ambachten opnieuw in de kijker zetten door kwalitatieve ambachtelijke producten terug centraal te plaatsen.

"De vijftien ambachtslieden die we selecteerden, bieden vanaf nu exclusief eigen werk zoals glazen of papieren juwelen, aardewerk, tekeningen, beeldjes, originele kaarsen en parfums. Ze doen dat in hun gekende kraampjes die een volledige nieuwe outfit kregen in de kleuren van de Stad", besluit Lemesre.

Echte ambachtslieden

De nieuwe ambachtenmarkt valt alvast in goede aarde bij de standhouders. Rachel van Lopez Lopez staat al sinds 1999 op de markt. Haar man is afkomstig uit Nicaragua en hij maakt beeldjes in keramiek. 

"Het zijn veelal pijpjes waar je kan op blazen. Ze maken dan een origineel fluitsignaal van diverse vogels", zegt Rachel.


"De nieuwe visie kan de markt alleen maar ten goede komen. Wij zijn echte ambachtslieden op een artisanale wijze creatief bezig zijn. Onze markt is echter ook een typisch Brussels gegeven. Door de valsspelers te weren uit het marktbeeld, hebben we opnieuw dat origineel gevoel beet. Anders hadden we ook gewoon ergens een winkeltje kunnen openen. Ik sta hier echter al die tijd omdat de sfeer ertoe bijdraagt dat mensen deze ambachtelijke kleinoden willen kopen. Uiteraard maken de toeristen deel uit van het vast cliënteel, maar ook de verzamelaar en de kunstliefhebber kuiert graag op de ambachtenmarkt. Ik vind het nog steeds een rustpunt in deze drukke stad waar je alle tijd krijgt om iets leuks of moois uit te kiezen", nodigt Rachel uit. (DLO)


 photo de la céramique de Chema López en cours de réalisation

Une publication du SNI (syndicat national des indépendants) avec en couverture une photo de votre serviteur au travail (publication du 3 mars 2014)


taller de ceramica Tierra Viva de Chema López
  Ci-dessus l'article écrit par Noelia Gonzalez pour La Prensa de Nicaragua, le 4 janvier 2004.

Tierra Viva ceramics

Article paru dans la Dernière Heure/brabant-wallon
écrit par Laurence Dumonceau le 18 avril 2011

Tierra Viva
Chema López, Tierra Viva céramique Ottignies

Article paru dans L'Avenir en février 2011